Poznaj rodzaje ciast

Poznaj rodzaje ciast

W kuchni wykorzystuje się różne rodzaje ciast. Można je serwować na słono, słodko czy pikantnie. W Cukierni z Tradycją uważamy, że najważniejsze w pieczeniu, smażeniu i gotowaniu jest wkładanie w to całego serca – wtedy na pewno wszystko nam się uda. Jednak warto znać różne tajniki ciast, a zwłaszcza ich zastosowanie. Wyróżniamy następujące rodzaje ciast:

- Ciasto drożdżowe (w zależności od tego czy jest słodkie czy słone) wykorzystujemy do chlebów, bułek, pączków, placków z kruszoną, pizzy, ciasta na pierogi, precelków, rogalików i wielu innych
- Ciasto ucierane sprawdzi się do babeczek z serem czy babki oraz ciasta z owocami
- Ciasto krucho drożdżowe wykorzystywane do rogalików, bułeczek z nadzieniem wytrawnym i słodkim, pasztecików, spodów pod pizzerinki.
- Ciasto kruche nadadzą się do placków z owocami, ciasteczek, tarty, precelków  czy spodów do babeczek
- Ciasto parzone wykorzystujemy do karpatek, groszków ptysiowych, ptysi, pączków francuskich, sufletów z marmoladą i eklerków
- Ciasto biszkoptowe do rolady, ciasta z owocami, babeczek, ale przede wszystkim blatów do tortów
- Ciasto piernikowe, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystywane są do pierników i ciasteczek.
- Ciasto serowe do bułeczek nadziewanych, kulebiaków, pasztecików, ale także do ciasta z owocami
- Ciasto francuskie wykorzystamy do różnych wytrawnych przekąsek w postaci pasztecików, parówek lub szparagów w cieście, spodu do pizzy oraz słodkich, jak choćby napoleonki czy  rogaliki.
- Z ciasta pierogowego powstają pyszne pierogi z nadzieniem wytrawnym lub słodkim
- Ciasta makaronowe pozwolą przyrządzić najlepsze makarony
- Ciasta naleśnikowe wykorzystywane są do naleśników i krokietów

Teraz już wiecie, jakie ciasta wykorzystujemy do jakich dań

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.